ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΜΟΥ
μια παράσταση για τις θηλυκότητες που κρύψαμε μέσα μας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΜΟΥ
μια παράσταση για τις θηλυκότητες που κρύψαμε μέσα μας
ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΜΟΥ
μια παράσταση για τις θηλυκότητες που κρύψαμε μέσα μας
Ρόζυ Κιού
ποίηση
Γράφει ποιήματα. Η συλλογή Λίγο πριν την Κηδεία μου είναι το πρώτο της ολοκληρωμένο έργο.
Πολυξένη Σπυροπούλου
δραματουργία / σκηνοθεσία
Σπούδασε στην Δραματική Σχολή ΚΘΒΕ (αριστούχος απόφοιτος), στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης, είναι Πτυχιούχος Ιστορίας-Αρχαιολογίας ΑΠΘ.Εχει παρακολουθήσει Μasterclass στο Grotowski Institute, στο Βρότσλαβ Πολωνίας, σε τεχνικές physical theatre με τους P. Blaszczak και D. Borowiec.Συμμετείχε σε εργαστήρια των Θ. Τερζόπουλο, Μ. Martinez, N. Karpov, Aλ. Καζάζου, Akram Khan, Alla Demitova, Marie-Hélène Estienne, Μ. Αbramovic, M. Martinez-Suzuki method, Καtlin Leslie. Πιστοποιημένη Life-coach - Προπονητική ζωής και Οικοθεραπεία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Έχει συνεργαστεί με ΔΗΠΕΘΕ, ομάδες θεάτρου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ανεξάρτητα σχήματα περφόρμανς. Είναι ηθοποιός του ΚΘΒΕ από το 2008 μέχρι σήμερα.
Συνεργάστηκε με τους/τις σκηνοθέτες Σ. Λιβαθινό, Α. Ρεβή, Γ. Ρήγα, Α. Βουτσινά, Π. Μιχαηλίδη, Έ. Φεζολάρι, Σ. Χατζάκη, Γ. Αναστασάκη, Τσ. Γκραουζίνιτς, Θ. Αμπαζή, Δ. Πιατά, Χ. Σουγάρη, Ρ. Πατεράκη, Στ. Κραουνάκη, Ν. Κοντούρη, Σ. Ουνκόβσκι, Τ. Τζαμαργιά, Τ. Ράτζο, Ν. Διαμαντή, Γ. Ιορδανίδη, Σ. Φιλιππίδου, Α. Δουρμάζερ, Δ. Βάρκα, Χ. Πεχλιβανίδη, Χ. Χατζηβασιλείου, Α. Πελτέκη κ.ά. Συνεργάστηκε με τους χορογράφους Φ. Ευαγγελινό, Δ. Σωτηρίου, Ε. Μαλκότση, Κ. Γεράρδο, Ι. Σιδέρη, Μ. Ψωματάκη, Α. Θεοφανίδου, Α. Γκουντινάκη κ.λ.π. Συνεργάστηκε με τους συνθετες Στ. Κραουνάκη, Σ. Ξαρχάκο, Γ. Χριστιανακη, Μ. Παπαδόπουλο, Δ. Θεοχάρη, Κ. Τσουπάκη, Σ. Ντάρα κ.λ.π.
Ερμήνευσε τους ρόλους Ρεγάνη (Βασιλιάς Ληρ, Σάιξπηρ), Λαίδη Μακμπέθ (Μακμπέθ, Σάιξπηρ), Ισαβέλλα (Ισαβέλλα τρεις καραβέλλες και ένας παραμυθάς, Ντάριο Φω Φ. Ράμε), Αγγέλα Παπαστάμου (Πειρασμός, Γ. Ξενόπουλος), Περσεφόνη (Περσεφόνη, Γ. Ρίτσος), Μπελίνα (Κατά φαντασίαν ασθενής, Μολιέρος) και άλλα.
Έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις βιωματικές, επινόησης, και έχει ερμηνεύσει εξομολογητικούς και καταγγελτικούς μονολόγους. Έχει συμμετάσχει επανειλημμένα σε Χορό σε παραστάσεις αρχαίου δράματος και αρχαίας κωμωδίας.
Ως σκηνοθέτης συνέθεσε και έπαιξε στα: «Τέταρτη διάσταση» Γ. Ρίτσου (ΚΘΒΕ), «Εύρημα Άνθρωπος» (ΚΘΒΕ και Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης), «Τις νεκρές ώρες να φοβάσαι-Ιόλας» (ΚΘΒΕ-Mοmus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), «Ευτοπία», «ΝόΝΑ», «Μάγισσες wanted», «Τι ξέρεις για τα όνειρα», «Τα δέντρα μιλούν» (φεστιβάλ Open Village, Αγ. Λαυρέντιος), Spit your fire (MOMUS Experimental), Dear You Φεστιβάλ Ανοιχτής Σκηνής Θεσσαλονίκης.
Ως εμψυχώτρια-εκπαιδεύτρια διδάσκει αγωγή του λόγου, υποκριτική και το θέατρο ως ολιστική τέχνη σε σχολές, εργαστήρια και διεθνή συνέδρια.
Στέλιος Ντάρας
μουσική / ηχοληψία
Γεννήθηκε στη Νάουσα. Σπούδασε κλασική κιθάρα και μουσική τεχνολογία. Συνεργάζεται από το 2003 με εταιρίες ηχητικών εγκαταστάσεων ενώ υπήρξε υπεύθυνος ήχου και προβολών στο 49ο και 50ο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Θεσσαλονίκης από το 2008 μέχρι το 2018 και στο 4ο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Νάουσας. Το 2006 έγραψε τη μουσική και επιμελήθηκε τον ήχο στην ταινία του Βασίλη Μπλιούμη «Ωμέγα» που κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο 8ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Κινηματογράφου Ε.Κ.Θ. Από το 2007 έως σήμερα εργάζεται ως ηχολήπτης στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Το 2010 συνεργάστηκε με την ΕΡΤ για την ηχοληψία και την επιμέλεια του ήχου στο ντοκιμαντέρ «Σάκης Παπαδημητρίου - Η αναπνοή του αυτοσχεδιαστή».
Έχει εργαστεί ως ραδιοφωνικός παραγωγός και έχει συνθέσει μουσική για ταινίες μικρού μήκους καθώς επίσης και για ραδιοφωνικά - τηλεοπτικά σποτ. Το 2013 έγραψε τη μουσική για την παράσταση «Νυκτόβια Ζώα» του Χουάν Μαγιόργκα σε σκηνοθεσία Κικής Στρατάκη που παρουσιάστηκε στο θέατρο «Σχήμα Εκτός Άξονα», στο «Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης» και στο θέατρο «Άνετον». Την ίδια χρονιά επίσης, κυκλοφόρησε τον δίσκο «TheL.B. Project» όπου υπέγραψε την ενορχήστρωση αλλά και τη σύνθεση κάποιων κομματιών. Το 2014 έγραψε τη μουσική για την παράσταση «Μαζί Με τ’ Άπλυτα» του Κρίστοφερ Ντουράνγκ σε σκηνοθεσία Κικής Στρατάκη που παρουσιάστηκε στο θέατρο «Αυλαία» και στο θέατρο «Άνετον». Το 2015 και το 2016, στα πλαίσια των εκδηλώσεων της «Βραδιάς του ερευνητή» που οργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), έγραψε τη μουσική́ για τις χορογραφίες του Νίκου Καπέλιου που παρουσιάστηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Το 2016 έγραψε τη μουσική για την παράσταση «Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ» του Σταύρου Τσιώλη, σε σκηνοθεσία Ταξιάρχη Χάνου, που παρουσιάστηκε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Το 2017 έγραψε τη μουσική για την παράσταση «13 Μετρό - Στάση Πανεπιστήμιο» σε σκηνοθεσία Νίκου Καπέλιου που παρουσιάστηκε στο μετρό Θεσσαλονίκης από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Το 2020 έγραψε τη μουσική για την παράσταση «Τέταρτη Διάσταση» του Γιάννη Ρίτσου σε σκηνοθεσία Πολυξένης Σπυροπούλου που παρουσιάστηκε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Την περίοδο 2020-2021 εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στον όμιλο Παστέρ διδάσκοντας μουσική τεχνολογία και μουσική παραγωγή. Το 2021 συνεργάστηκε ως sound designer με τον σκηνοθέτη Παναγιώτη Σαλαπάτα στην ταινία «Ε-71», η οποία ταξίδεψε σε διάφορα φεστιβάλ ανά τον κόσμο - ένα εκ των οποίων και το "μικρού μήκους φεστιβάλ των Καννών". Την ίδια χρονιά έγραψε τη μουσική για την performance «Spit Your Fire», σε σκηνοθεσία Πολυξένης Σπυροπούλου που παρουσιάστηκε στο Πειραματικό Κέντρο Τεχνών – MOMus.
Συνεργάστηκε επίσης ως ηχολήπτης, με τους Δημήτρη Παπαδόπουλο και Γιάννη Κολαξίζη στις ταινίες «Bios…The Other Way» και «What Happened in Larisa? - A Music Story About Nat Birchall». Το 2022 έγραψε τη μουσική για την παράσταση «Στέλλα travel – η γη της απαγγελίας» της Γλυκερίας Μπασδέκη σε σκηνοθεσία Νίκου Καπέλιου, καθώς επίσης και τη μουσική για την παράσταση «Ντετέκτιβ» του Πήτερ Σάφερ, σε σκηνοθεσία Έφης Δρόσου που παρουσιάστηκε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Το 2023 έγραψε τη μουσική για την performance «DearYou, Αγαπημένο μου» σε σκηνοθεσία Πολυξένης Σπυροπούλου, που παρουσιάστηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης CasaBianca, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης 2023». Η 2η προσωπική δισκογραφική δουλειά του αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2024.
Μαρία Ξυνοπούλου
σκηνικά / κοστούμια
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει κ εργάζεται. Σπούδασε σχέδιο Μόδας και ολοκλήρωσε κύκλο σεμιναρίων στις Καλές Τέχνες στο Ινστιτούτο Τεχνών και Νέων Τεχνολογιών Les Yper Yper, με επιβλέπουσα την εικαστικό Ράνια Εμμανουηλίδου. Εχει παρακολουθήσει workshop πάνω στο comics/animation.
Έχει παρουσιάσει έργα της σε ατομικές εκθέσεις (γκαλερί Ειρμός 2021, 2017-Θεσσαλονίκη, γκαλερί Artion 2015-Αθήνα, πινακοθήκη Μάργαρη 2014-Αμφιλοχία) καθώς και σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Είχε την εικαστική επιμέλεια στη θεατρική παράσταση «Τέταρτη Διάσταση», του Κ.Θ.Β.Ε., 2021, στην performance «Spit your fire», MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, 2021 και «Dear you Αγαπημένο μου», Casa Bianca, 2023.Έχει συμμετάσχει στο Inspire Project 2023 του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και σε workshops των Goethe Institut-Artecitya, Δημοτική Πινακοθήκη -Τέτα Μακρή, Art Box-Tania Bruguera, Ίδρυμα Μάργαρη-LesYperYper, κ.α.
Στέλλα Τενεκετζή
δραματουργία / καλλιτεχνική επιμέλεια / οργάνωση παραγωγής
Ίδρυσε την Electra Social Company. Περισσότερα για την ίδια στο About.
Αλέξανδρος Γκουντινάκης
performance
Γεννήθηκε το 1977 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε παραδοσιακούς χορούς, κλασικό και σύγχρονο χορό, κλασσικό μπαλέτο και Jazz technique. Έχει παρακολουθήσει πλήθος από σεμινάρια, ενδεικτικά: Σύγχρονου χορού, τεχνική Release με την Νατάσσα Αραμπατζή, Σύγχρονου χορού, flying low, με τον David Zambrano, Σύγχρονου χορού με τους Γιάννη Καρούνη, Έντυ Λάμε, Ερμή Μαλκότση, Σύγχρονου χορού με τον Έντυ Λάμε, Haitian Dance Workshop με την Zsuzsa Parrag, Σύγχρονου χορού με τον Γιάννη Καρούνη, Σύγχρονου χορού με τον Έντυ Λάμε, Σύγχρονου χορού με τον Ερμή Μαλκότση (τεχνική και ρεπερτόριο) και σεμινάριο αυτοσχεδιασμού με τον Τάσο Καραχάλιο, Partnering με τον Γιάννη Καρούνη, Σεμινάριο ισορροπίας με τον Eddie Lame, Ακροβατικών εδάφους με τον Γιώργο Αμέντα, Μαθήματα χορογραφίας με την Χριστίνα Σουγιουλτζή, Σεμινάριο Ελληνικών παραδοσιακών χορών στο Studio Art Oriental, Βερολίνο.
Έχει συμμετέχει σε παραστάσεις: με την ομάδα «Χορευτές του Βορρά» στην Biennale Νέων Καλλιτεχνών και στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη (Αθήνα), “Cats”, παράσταση της Σχολής του Γιάννη Μαργαρώνη (Diagonal), Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης , “Αρχοντοχοριάτης”, σε χορογραφίες Amalia Benet, Κ.Θ.Β.Ε., “Τέλος καλό, όλα καλά”, σε χορογραφίες Δημήτρη Κιανίδη, Κ.Θ.Β.Ε., “Το Δωμάτιο του Igor”, συμμετοχή στο video art της παράστασης (Κ. Ρήγος), Τεχνόπολις όπως και σε Drag Show Performing Art σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Μύκονο και άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Με τη διδασκαλία ασχολείται από το 2008. Έχει διδάξει: Modern Jazz στη σχολή “Passo Libre”, Modern Jazz στο Dance Studio, Modern Jazz and Choreography και Αυτοσχεδιασμού στο Studio Aniline Dancetheatre.
Υπήρξε χορογράφος με την ομάδα La Gande Noir στα πλαίσια των 50 χρόνων Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ιδρυτικό μέλος, χορογράφος και χορευτής της χοροθεατρικής ομάδας Aniline Dancetheatre(Θεσσαλονίκη). Ήταν επίσης χορογράφος στις παρακάτω παραγωγές: “Efect Dr Pay” Θεσσαλονίκη (Ιούνιος και Σεπτέμβριος 2010), Art performance “Consumers” στο Art is Hard Festival, Θεσσαλονίκη (Νοέμβριος 2010), “Ο Λαβύρινθος της Εύας” Θεσσαλονίκη (Μάιος και Ιούνιος 2011), “Δωμάτιο Λαβυρίνθου” (απόσπασμα της παράστασης “Ο Λαβύρινθος της Εύας”) Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού (Θεσσαλονίκης 2011), “Party Italiano (una storia di illusioni)” Θεσσαλονίκη (Μάρτιος – Απρίλιος 2012), “Voyage du Cabaret” Θεσσαλονίκη (Ιούνιος 2012), “In-No-Sense” Κομοτηνή (Φεβρουάριος 2013) και Θεσσαλονίκη (Μάρτιος 2013), “A Scarlet swing night” Θεσσαλονίκη (Ιούνιος 2013), “Μορφοποίηση” Θεσσαλονίκη (Οκτώβριος – Νοέμβριος 2013), “Βάκχες” Θεσσαλονίκη και Αθήνα στα πλαίσια του 13ου Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων (Καλοκαίρι 2014), “XY-XX” 14ο Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων (Θεσσαλονίκη, Μάιος 2015), ΧΧΧΥ" ντουέτο σύγχρονου χορού, Θεσσαλονίκη - Αθήνα - Κομοτηνή, «Ασθμαίνω» στο θέατρο Άνετον στα πλαίσια των: φεστιβάλ ανοιχτής σκηνής Θεσσαλονίκης και Venice open stage festival Ιούνιος (2018), χορογράφος της παράστασης «Αφροδίτη» σε παρουσίαση της σχολής καλών τεχνών τμήμα θεατρολογίας του Α. Π. Θ. Χορογράφησε και σκηνοθέτησε την χοροθεατρική παρουσίαση “’ΟΡΙΑ” της ομάδας “περί χορού κ άλλων δαιμονίων” (2019). Ηταν κινησιολόγος,ηθοποιός στην περιοδεία της παράστασης “Η Τραγωδία Μέσα μας” (2019) συνδιοργάνωση στο 1ο “POCKET DANCE FESTIVAL” ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ. Κινησιολόγος στην παράσταση “Insectum ή Υπάρχουν έντομα που χορεύουν” (2023).
Ως χορευτής συμμετείχε: στο “Studio 54 nights”, The Stage, Θεατρική παράσταση “Ο Γάμος”, Love Casual Living, Θεσσαλονίκη, στη σκηνική σύνθεση “Περάστε ή Έρωτας είναι, κοιμήσου ”σε σκηνοθεσία Κατερίνας Μάγιας Ανδριανού (2015), στο ντουέτο σύγχρονου χορού ”XXXY”, ως χορευτής και χορογράφος, Θεσσαλονίκη Ιούνιος (2016-18), ως ηθοποιός στην παράσταση “ECCE HOMO”,studio 29A Ιούνιος 2019.Συνδιοργάνωσε και συμμετείχε στο 1,2,3 φεστιβάλ Χορού, Studio 29A, Θεσσαλονίκη Ιούλιος 2017. Συνδιοργάνωσε και δίδαξε στο 1,2 Luna Dance Camp, Βουρβουρού Χαλκιδικής. Ήταν κινησιολόγος και ηθοποιός στην παράσταση “ΟΡΈΣΤΕΙΑ PROJECT", θέατρο Κλειώ, performer στην παραγωγή του MOMUS για τον Γιόσεφ Μπόις, σε σκηνοθεσία Πολυξένης Σπυροπούλου όπως και στην παράσταση DEAR YOU Αγαπημένο μου, της ιδίας σε παραγωγή της Electra Social Company.
Από το 2017 μέχρι και σήμερα πραγματοποιεί διδασκαλία ανοιχτών μαθημάτων “περί χορού κ άλλων δαιμονίων” και κινησιολογίας στο θεατρικό εργαστήριο Παρσιφαλ, Studio 29A.